Älä jätä unelmien työpaikkaa saamatta liian pitkän tai lyhyen CV:n vuoksi - lue tämä opas ja tee juuri oikeanpituinen ansioluettelo!
Opas sopivan pituisen CV:n luomiseen. Hyödylliset vinkit ytimekkään ja tehokkaan ansioluettelon tekemiseen sekä esimerkit eri tilanteisiin.
Kokeile 100% ilmaiseksi
Yli 20 erilaista cv mallia
Luo myös työhakemus & saatekirje
Sopivalla CV mallilla saat mahtumaan kaikki oleelliset tietosi helposti 1 sivulle.(Tämäkin CV on tehty CVpohjat.fi CV-koneella)
Sinulla saattaa olla lukuisia saavutuksia, osaamista ja harrastuksia, jotka haluat esitellä potentiaaliselle työnantajalle, mutta kuinka pitkä CV:n pitäisi olla, jotta se olisi kattava, mutta ytimekäs? Tässä oppaassa käymme läpi suosituksia ja käytäntöjä, joiden avulla voit määrittää sopivan pituuden ansioluettelollesi.
Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää, että kattava, mutta tiivis CV on noin 1-2 sivun pituinen. Liian pitkä CV voi vaikuttaa ylimitoitetulta ja saada rekrytoijan menettämään mielenkiintonsa. On tärkeää nostaa esiin juuri ne saavutukset ja osaamiset, jotka ovat relevantteja haettavalle tehtävälle - paras CV räätälöidään aina hakukohtaisesti. Lue lisää täältä.
Näytä olevan yleinen käsitys, että akateeminen CV (tai ansioluettelo) on usein pidempi kuin tyypillinen CV. Akateemisissa CV:ssä voidaan esitellä laajemmin koulutusta, julkaisuja ja tutkimustyötä. Siitä huolimatta, yksityiskohtaisuuden ei tulisi tehdä dokumentista liian pitkää - tiivis esitystapa on aina suositeltavaa. Lue lisää täältä.
Aloittelevan työnhakijan, esimerkiksi opiskelijan tai juuri valmistuneen, CV voi olla lyhyempi, jopa alle sivun mittainen. Tässä tapauksessa on tärkeää korostaa taitoja ja tietoja, jotka on saavutettu opintojen, harrastuksien tai vapaaehtoistoiminnan kautta. Lue lisää täältä.
Profiiliteksti on kuin hissipuheesi - se esittelee sinut ja osaamisesi tiiviisti. Suositeltava pituus tälle osiolle on alle 100 sanaa. Profiilitekstin tulisi kiteyttää ammattitaitosi ja motivaatiosi tiiviisti. Lue lisää täältä.
Video-CV:n ideana on esitellä itsesi ja osaamisesi audiovisuaalisessa muodossa. Tällaisen CV:n tulisi olla noin minuutin mittainen. Videossa on tärkeää esitellä itsensä ja osaamisensa selkeästi ja ytimekkäästi.
Saatekirje on tärkeä osa työhakemusta, ja sen suositeltava pituus on muutama kappale. Saatekirjeessä kannattaa keskittyä esittelemään omaa motivaatiotaan ja kiinnostustaan haettavaa tehtävää kohtaan. Lue lisää täältä.
Kuten näet, CV:n pituus riippuu monista tekijöistä, kuten työnkuvasta, omasta osaamisestasi ja siitä, oletko hakenut akateemista vai perinteistä työpaikkaa. Tärkeintä on kuitenkin pitää esitystapa tiiviinä ja relevanttina – muista aina kohdentaa CV hakemaasi työpaikkaan!
Pitääksesi CV:n pituuden lyhyenä, voit noudattaa seuraavia vinkkejä:
Keskity olennaiseen: Listaa vain tärkeimmät työkokemukset, koulutukset ja taidot, jotka ovat relevantteja hakemaasi työpaikkaan.
Tiivistä tietoja: Käytä selkeitä ja ytimekkäitä lauseita, jotka kuvaavat osaamistasi ja kokemustasi tehokkaasti.
Räätälöi CV: Käytä aikaa CV:n kohdentamiseen jokaiseen työpaikkaan erikseen, jotta voit keskittyä vain niihin tietoihin, jotka ovat tärkeitä kyseiselle työnantajalle.
Käytä tehokasta muotoilua: Hyödynnä selkeää ja helppolukuista fonttia, välejä ja luettelomerkkejä, jotta tiedot on helppo hahmottaa nopeasti.
Pidä CV yhden tai kahden sivun mittaisena: Ihanteellinen pituus on yksi tai kaksi A4-arkkia, mutta vastavalmistuneille ja vähän työkokemusta omaaville hakijoille yhden sivun CV on usein riittävä.
Poista vanhentunut tieto: Jos sinulla on paljon työkokemusta, voit jättää pois ensimmäiset kesätyöt tai täysin eri alan tehtävät.
Käytä numerotietoja: Käytä numeroita kuvaamaan saavutuksiasi ja kokemustasi, jotta voit esittää tietoja tiiviisti ja konkreettisesti.
Näiden vinkkien avulla voit luoda lyhyen, napakan ja tehokkaan CV:n, joka auttaa sinua erottumaan työnhakijoiden joukosta.
CV:n pituuteen liittyen voidaan sanoa seuraavaa:
Useimmiten suositellaan, että CV olisi 1-2 sivun pituinen. Yli 2 sivua pitkä CV voi olla liian raskaslukuinen ja haastava hahmottaa kokonaisuutena.
Jos työkokemusta ja osaamista on paljon, voi 2 sivun CV olla perusteltu. Tärkeintä on kuitenkin tiivis ja selkeä esitystapa.
CV:n pituus riippuu myös alasta. Esimerkiksi akateemisilla aloilla CV voi olla pidempikin.
CV:tä kannattaa räätälöidä aina haettavaan tehtävään sopivaksi ja korostaa siinä olennaisinta osaamista. ]
Visuaalisuus on tärkeää, mutta sisältö ratkaisee. Hyvä rakenne ja luettavuus ovat avainasemassa.
Yli 3-sivuinen CV ei ole suositeltava, ellei ole erityisen painavia perusteita sille. Tiivis esitystapa on usein parempi.
Yhteenvetona voidaan sanoa, että 1-2 sivua on hyvä tavoite CV:n pituudelle. Pääasia on kuitenkin, että olennainen osaaminen välittyy selkeästi ja CV on helppolukuinen.
Tässä on yhteenveto CV:n pituuteen liittyvistä suosituksista eri aloilla:
Yleisesti ottaen CV:n pituudelle ei ole tarkkoja sääntöjä, mutta suositeltavaa on pitää se tiiviinä ja keskittyä olennaisimpiin työkokemuksiin ja saavutuksiin. 1-2 sivun mittainen CV on usein riittävä.
Joillakin aloilla, kuten akateemisilla aloilla, pidemmät CV:t ovat tyypillisempiä. Professorin tai tutkijan CV voi olla useita sivuja pitkä ja sisältää yksityiskohtaista tietoa julkaisuista, opetuskokemuksesta, konferensseista ym.
Luovilla aloilla, kuten graafinen suunnittelu, CV:hen kannattaa panostaa visuaaliseen ilmeeseen ja portfolioon. Itse CV voi olla lyhyt.
IT-alalla korostuvat tekniset taidot, joten CV:ssä kannattaa tuoda esiin osaamista eri ohjelmointikielistä ja teknologioista. Sivumäärä 1-2 on usein riittävä.
Myynti- ja markkinointialoilla tärkeää on korostaa saavutuksia ja tuloksia. CV voi olla tiivis, 1-2 sivua.
Johtotehtävissä tärkeää on korostaa johtamiskokemusta ja saavutuksia. 2 sivua on usein sopiva pituus.
Aloittelijoiden CV voi olla lyhyt, 1 sivun mittainen. Keskeistä on koulutus, harjoittelut ja muutamia avainsaavutuksia.
Ansioluettelon pituus riippuu siis paljon alasta ja uravaiheesta. Tärkeintä on räätälöidä CV kuhunkin tehtävään sopivaksi ja korostaa olennaisimpia vahvuuksia.
Liian pitkä tai lyhyt CV voi vaikuttaa negatiivisesti työnhakuun. Hyvä CV on yleensä enintään kaksi sivua pitkä. Rekrytoijat käyttävät usein vain muutaman sekunnin CV:n lukemiseen[9], joten on tärkeää, että CV on selkeä, tiivis ja sisältää vain olennaiset tiedot. Liian pitkä CV voi saada rekrytoijan ärsyyntymään ja tärkeät tiedot saattavat hukkua tekstimassaan. Toisaalta liian lyhyt CV voi jättää tärkeitä tietoja kertomatta ja antaa vaikutelman, että sinulla ei ole riittävästi kokemusta tai osaamista haettavaan tehtävään.
CV:n pituus voi vaihdella hieman tehtävästä ja omasta kokemuksesta riippuen. Esimerkiksi pitkän linjan asiantuntijaosaamiseen liittyvässä tehtävässä CV voi olla kolmekin sivua pitkä. Tärkeintä on kuitenkin sisältö ja sen relevanssi haettavaan tehtävään. On suositeltavaa kohdentaa CV jokaiseen työpaikkaan erikseen ja keskittyä niihin tietoihin, jotka ovat tärkeitä kyseiselle työpaikalle.
Täydellisen ansioluettelon luomiseen ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa kaavaa, myös sen pituus määräytyy monen eri tekijän perusteella. Muistathan kuitenkin, että ansioluettelon tehtävänä on välittää oleellinen tieto osaamisestasi ja kokemuksestasi mahdollisimman tehokkaasti. Pitkä ansioluettelo ei automaattisesti tarkoita parempaa CV:tä. Keskitä voimasi tärkeimpiin seikkoihin ja tee tekstin tiivistäminen ja karsiminen niin tarvittaessa. Katso myös yksinkertaisen ansioluettelon malli, joka auttaa sinua ymmärtämään kuinka tehdä selkeä ja ytimekäs CV. Muista, että työhaussa ensivaikutelma on kaikki kaikessa ja ensivaikutelmaan riittää usein vain silmäyksen verran aikaa.
Onnea työnhakuusi! Muista, että jokainen ansioluettelo on yksilöllinen ja heijastaa kirjoittajaansa - juuri sinua. Luotettavan ja ammattimaisen ansioluettelon avulla erotut työnantajalle positiivisella tavalla, ja olet askeleen lähempänä unelmatyötäsi.
Copyright © Cvpohjat.fi 2023 | Inmalti Oy
Made with ❤️ and ☕ in Finland