Kesätyöt antavat ensimausteen työelämään
Kesätyöt kuuluvat monen suomalaisnuoren koulun lukukausien välissä tapahtuviin rutiineihin. Kesätöillä voi tienata hieman rahaa vaikkapa ajokorttiin tai vaateostoksiin. Myös monet opiskelijat rahoittavat korkeakouluopintonsa tekemällä kesät töitä.
Kokeile 100% ilmaiseksi
Yli 20 erilaista cv mallia
Luo myös työhakemus & saatekirje
Kesätöillä on Suomessa vahvat perinteet, ja työpaikkoja ovat aina tarjonneet niin yksityisen sektorin työnantajat kuin julkisenkin sektorin toimijat. Monilla kesätyöt ovat voineet alkaa kunnalla tai kaupungilla puistotyöntekijänä, jolloin ruohon leikkaaminen tai kukkapuskien karsinta ovat käyneet tutuiksi. Jotkut ovat ryhtyneet rohkeiksi ja tarjonneet palvelujaan kesätöinä esimerkiksi 4H-yrittäjänä.
Tässä artikkelissa neuvomme hieman tarkemmin, mitä on hyvä ottaa huomioon kesätöitä hakiessa.
Kesätyöt voivat olla joskus kiven alla. Mitä nuorempi olet, sen haastavampaa niiden löytäminen on. Pientä taskurahaa olisi kuitenkin mukava tienata ja samalla saada ensimmäiset merkinnät ansioluetteloon. Mistä aloittaisi etsimisen?
Jos olet hakemassa ensimmäisiä kesätöitä nuorella iällä, kannattaa ensin suunnata kurkistamaan julkisen sektorin tarjonta. Kaupungit ja kunnat työllistävät paljon esimerkiksi yksinkertaisiin puistotöihin. Vastaavia ulkotöitä voi olla tarjolla esimerkiksi seurakunnilla, joilla hautausmaiden hoitotyöt työllistävät paljon nuorimpia kesätyöläisiä. Monet kauppaketjut tarjoavat myös parin viikon jaksoja, joissa pääsee tutustumaan työelämään ja saa palkkaa.
Myös monet tehtaat, kuten elintarviketehtaat ja puuteollisuuden tehtaat, tarjoavat erilaisia pestejä kesän ajaksi. Hieman vanhempana kaupoista voi myös saada töitä koko kesäksi myyjänä tai muissa tehtävissä, ja näistä järjestetään yleensä kattavat haut. Niistä voi olla julisteita esimerkiksi koulujen seinillä, ja ne löytää varmasti yrityksen omilta verkkosivuilta.
Yleensä löytyy myös pienempiä paikallisia työnantajia, jotka eivät välttämättä hae julkisesti kesätyöläisiä, mutta voivat silti ottaa töihin, jos rohkenee käydä kysymässä.
Kannattaa miettiä jokainen kesätyö myös työllistymismahdollisuutena, erityisesti, jos aikomuksesi on jäädä työelämään jo peruskoulun tai toisen asteen jälkeen. Jokainen saatu työpaikka on "jalka oven välissä".
Korkeakouluopiskelijana kesätöitä kannattaa pyrkiä hyödyntämään mahdollisimman paljon jo tulevan ansioluettelon kartuttamiseen ja oman alan työkokemuksen keräämiseen. Yhä enemmän työnantajat vaativat, että koulusta valmistuttua olisi jo taustalla alan opintojen lisäksi alan työkokemusta. Kesätyö on hyvä mahdollisuus kerryttää tätä, vaikka ensimmäisen vuoden opiskelijana siinä voi olla haasteita.
Töitä kannattaa etsiä laajasti. Netti on oivallinen lähde työnhakuun, ja perinteisen työvoimatoimiston lisäksi tarjolla on useita yksityisiä työnvälityspalveluita, kuten Duunitori, Oikotie ja Monster. Näissä kaikissa on yleensä tarjolla kesätöitä.
Kannattaa ulottaa oma haku myös näiden ulkopuolelle. Selaile oman alasi yritysten verkkosivuja: sieltä voi löytyä paikkoja, joita ei välityspalveluista löydy. Monet yritykset suosivat tätä vaihtoehtoa esimerkiksi siksi, että se rajaa enemmän tai vähemmän hakijat niihin, jotka ovat aidosti kiinnostuneita yrityksestä.
Samaan tapaan jokainen kesätyöpaikka hieman vanhempanakin on jo yksi työnäyte työnantajalle. Jos suoriudut hyvin, voi olla, että puhelin pirahtaa sen merkiksi, että sinua pyydetään seuraavana kesänä uudelleen. Mahdollisesti kesätyö voi muuttua jopa kokoaikaiseksi.
Tähän kysymykseen ei ole yhtä oikeaa vastausta. Nyrkkisääntönä kannattaa pitää, että on riittävän ajoissa liikkeellä. Jos alat kysellä kesätöitä toukokuun alussa, et todennäköisesti tule niitä enää mistään saamaan. Hieman haastavimmissa työtehtävissä toki katsotaan pätevyyttä, mutta monissa kesätöissä järjestys ratkaisee. Jos ilmoitat halukkuudestasi toukokuussa, olet todennäköisesti jonossa viimeisenä.
Mitä suurempi yritys hakee kesätyöläistä, sitä tiukemmat säännökset hakuun asetetaan. Monet yritykset ovat liikkeellä varhain, ja esimerkiksi jotkut mediatalot ovat hakeneet seuraavan kesän kesätyöläisiä jo edeltävän vuoden loka-marraskuussa. Jos siis talven ensilumilla lähtee kesätyöhakuun, voi silloin olla jo myöhässä. Määräajan jälkeen hakemuksia ei enää oteta vastaan.
Kesätyöhauista tiedotetaan yleensä hyvin ja monet töitä välittävät sivustot luovat kesätyöhaun sesonkiajalle omia kesätyölistauksiaan. Suurin osa työhauista päättyy viimeistään maaliskuun lopulla. Kesätyöläisen kannattaa merkitä kalenteriinsa esimerkiksi tammikuu, jolloin viimeistään lähtee kartoittamaan avoimia kesätyöhakuja ja mahdollisia pian aukeavia kesätyöhakuja.
Heti aluksi on syytä viitata edeltävään kappaleeseen. Ole liikkeellä ajoissa!
Kun hakemus asianmukaisine liitteineen on lähetetty ajoissa, annat itsestäsi jo ensimmäisen vaikutelman: olet täsmällinen työtekijä, joka noudattaa annettuja aikarajoja ja ymmärtää annetut tehtävät. Tämä tuo sinulle myös parhaat mahdolliset edellytykset päästä työhaastatteluun, johon yleensä kutsutaan vain osa hakijoista.
Aina tietenkään haastatteluja ei ole, vaan joskus valinta suoritetaan hakemusten perusteella. Näin voi olla esimerkiksi kunnallisissa kesätöissä, jossa reiluuden nimissä puistotyöpaikat saatetaan esimerkiksi arpoa hakeneiden nuorten kesken.
Yleensä työpaikkoihin liittyy vähintään jonkinlainen haastattelu, ja työhakemus sisältöineen on se, jolla annat aivan ensimmäisen vaikutelman itsestäsi. Sehän on jo osoitus, että jotain on tehty oikein, kun olet haastatteluun asti päässyt.
Tärkein vaihe on se, kun tulet paikalle työhaastatteluun. Vastapuolella voi istua kaikenlaisia HR-päälliköitä isoine titteleineen, mutta heitä ei ole syytä kavahtaa, sillä hekin ovat ihmisiä, ja usein vielä mukavia. Kun menet työhaastatteluun, sinusta ollaan jo valmiiksi kiinnostuneita. Älä siis pyytele anteeksi olemassaoloasi, vaan mene paikalle ryhdikkäästi ja vastaa asiallisesti esitettyihin kysymyksiin.
Työhaastattelua ei kannata pelätä, sillä sinulta harvemmin tullaan kysymään piin likiarvoja. Haastattelutilanteessa usein analysoidaan tarkemmin hakijan persoonaa ja muuta soveltuvuutta kulloiseenkin työtehtävään. Siksi on tärkeää, että olet oma itsesi, etkä yritä olla jotain muuta. Tämä paistaa läpi nopeasti, eikä lisää mahdollisuuksiasi.
Haastattelussa kannattaa tuoda ilmi, että olet eteenpäin pyrkivä nuori ihminen. Monet työnantajat arvostavat tavoitteellisuutta ja sitä, että olet luonut itsellesi selkeän päämäärän. He eivät pahastu, jos et aio jäädä kiinteistönhoitajaksi tai elintarviketyöläiseksi loppuiäksesi. Eduksi lasketaan kuitenkin kaikki, mitä aiemmasta historiastasi voit tuoda auttamaan kulloisessakin työssä. Esimerkiksi et pelkää fyysistä työtä, jos olet tehnyt yhden kesän töitä puujalostamolla.
Olemme vielä artikkelin lopuksi koonneet kymmenen tiukkaa vinkkiä kesätyön hakuun. Näiden myötä haluamme toivottaa onnea kesätöiden hakuun!
Kesätyöhaut eivät aukea yhtäaikaisesti, mutta kannattaa miettiä jo ennen niitä, minne haluat hakea. Kartoita mahdollisuuksiasi ja luo suunnitelma, ja olet askeleen edellä. Voit luoda esimerkiksi mindmapin kesätyöhakusi suunnitelmista.
Liian nöyrä ei kannata olla, mutta kannattaa myös miettiä, onko osaamisesi riittävällä tasolla tarjottuun työtehtävään.
Kesätyöpaikkoja on tarjolla paljon, eikä jokaisen hakemuksen rustaamiseen kannata käyttää tuntikausia aikaa. Valitse ne paikat, joihin haluat erityisesti panostaa.
On tärkeää laatia kuhunkin paikkaan kohdennettu hakuteksti, mutta CV pysyy useimmiten samana. Ansioluettelo on hyvä laatia huolella niin, että se on houkutteleva ja asiallinen. Jos on rohkeutta, voit tehdä esimerkiksi video-CV:n, joka on nykyaikaa.
Kesätyöhaussa tulet keskustelemaan monen ihmisen kanssa. Valmistaudu esimerkiksi puheluihin hyvin ja käy mielessäsi läpi, mitä haluat kysyä ja ole myös valmis vastaamaan kysymyksiin itsestäsi.
Haastattelu on viimeinen kynnys sinun ja kesätyöpaikan välillä. Valmistaudu siihen huolellisesti, mutta älä luo robottimaisia vastauksia.
Joskus haastattelun jälkeinen odottelu tuntuu ikuisuudelta. Yleensä työnantajat kuitenkin ilmoittavat valinnan tuloksesta. Odota siis kärsivällisesti!
Yleensä työnantaja ottaa yhteyttä esimerkiksi sopimusten allekirjoittamisesta ja muista muodollisuuksista. Pidä huoli, että saat allekirjoitettuna oman kappaleesi työsopimuksesta.
Sovitte viimeistään valinnan julkistamisen jälkeen, koska työt aloitetaan. Pidä huoli, että päivä on ympyröity isosti kalenteriisi, olet pukeutunut asianmukaisesti ja ilmestyt työpaikalle ajoissa.
Olipa vaihe haku, haastattelu tai työn aloittaminen, pätee tuo vanha sanonta aina. Innostuneisuus ja hyvä meininki tarttuu. Sillä saat työkavereita ja lyöt jalkaasi ovenväliin pitkälle tulevaisuuteen.
Copyright © Cvpohjat.fi 2023 | Inmalti Oy
Made with ❤️ and ☕ in Finland